Als je bent zoals de meeste mensen, kan het krijgen van je eerste huis een spannende maar ook stressvolle tijd in je leven zijn. Er zijn zoveel dingen om te overwegen – wat voor soort huis moet je kopen? Hoeveel geld moet je eraan uitgeven? Hoe kunt u de betalingen betalen? Wat voor hypotheek moet u nemen? Hoewel er niet één antwoord is dat voor iedereen van toepassing is, kan de hulp van een hypotheekadviseur in Nederland het proces gemakkelijker maken door u bij elke stap te begeleiden. Laten we eens kijken hoe een hypotheekadviseur in Holland u kan helpen bij het krijgen van uw eerste huis!
Het Nederlandse financiële systeem
Nederlandse financiële instellingen staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB), die alleen in naam een centrale bank is; het heeft geen wetgevende bevoegdheid op een financieel gebied. De meeste regulering van het bankwezen wordt uitgevoerd op nationaal niveau. De huizenmarkt in Nederland maakt een aanhoudende hausse door, waarbij de vastgoedprijzen zijn gestegen tot niveaus die sinds 2008 niet meer zijn voorgekomen. De rentetarieven zijn ook historisch laag geweest. Door deze hausse hebben starters de woningmarkt betreden, terwijl de stijgende huren ertoe hebben geleid dat recordaantallen huurders voor eigenwoningbezit kiezen in plaats van voor het huren van onroerend goed. De hypotheekmarkt heeft ook geprofiteerd van deze trends, met een aanhoudende stijging van zowel buy-to-let-hypotheken als woninghypotheken die beschikbaar zijn bij banken, verzekeraars, spaarbanken, bouwfondsen en andere aanbieders.
Is het de moeite waard om hier een huis te kopen?
Als u een nieuw huis wilt kopen of uw huidige huis wilt herfinancieren, is dit een goed moment om dat te doen. Door de historisch lage rentetarieven kunnen huiseigenaren, zelfs bij stijgende prijzen, ruimschoots in aanmerking komen voor aanvullende leningen tegen aantrekkelijke voorwaarden. Overweegt u in 2016 te kopen of te herfinancieren, onderneem dan actie! Neem vandaag nog contact op met de hypotheekadviseurs van Holland!
Uitzoeken wat u zich kunt veroorloven
Goedgekeurd worden voor een hypotheek is één ding, maar uitzoeken wat u zich echt kunt veroorloven is een heel ander verhaal. Tegenwoordig zijn banken voorzichtiger dan ooit met wie ze een lening goedkeuren. Dat betekent dat u waarschijnlijk vooraf moet worden goedgekeurd door ten minste twee geldschieters voordat u daadwerkelijk gaat rondkijken. Maar om vooraf goedgekeurd te worden door kredietverstrekkers, moet u uw financiële gegevens samenstellen – iets dat tijd kost. Indien mogelijk kunt u het beste beginnen met het verzamelen van uw documenten enkele maanden voordat u zelfs maar aan uw zoektocht naar een woning begint; zo heb je alles meteen klaar voor gebruik als het tijd is om een hypotheek aan te vragen.
Lijst met speciale termen om te weten
een vastrentende hypotheek (FRM) – een jaarlijkse rente die gedurende een bepaalde periode niet verandert. De meest voorkomende hypotheken met een vaste rente hebben een looptijd van 30 of 15 jaar. Maar er zijn ook andere soorten; probeer eens naar een ‘hybride’ koers om te zien hoe FRM’s werken. Een andere optie zijn hypotheken met variabele rente, die vaak een lagere rente hebben dan FRM’s; ze kunnen echter ook onderhevig zijn aan veranderingen in de leenkosten, aangezien ze doorgaans gekoppeld zijn aan indexen zoals Prime Lending Rates. ARM-hypotheken kunnen kortere termijnleningen zijn en resulteren vaak in lagere betalingen als de tarieven tijdens uw leenperiode stijgen. Een ARM kan geschikt zijn voor iemand die zijn huis snel afbetaalt, zoals een eigenaar van een vastgoedbelegger die van plan is binnen vijf jaar te verkopen.
Kopen versus huren
Als u eenmaal een woning heeft gevonden die aan uw behoeften voldoet, zijn er verschillende stappen die u moet nemen voordat u een bod uitbrengt. Vraag zeker om gedetailleerde informatie over belastingen en nutsvoorzieningen. Sommige kredietverstrekkers hebben ook een bewijs van geld nodig, dus het kan een goed idee zijn om op dat moment met een adviseur te praten. Om er zeker van te zijn dat u een weloverwogen beslissing neemt wanneer u klaar bent om een huis te kopen, kunt u met een hypotheekadviseur in Nederland praten voor meer informatie over uw opties.
Veelvoorkomende fouten van huizenkopers
Als het om onroerend goed gaat, maken kopers vaak kostbare fouten die voorkomen hadden kunnen worden als ze wat tijd hadden genomen om meer te weten te komen over gangbare praktijken in de sector. Hier zijn enkele van deze veelvoorkomende fouten, samen met advies over hoe u ze kunt vermijden. De eerste stap om valkuilen te vermijden, is begrijpen wat er in het verschiet ligt, dus lees verder voor deskundig advies.