Mensen met groene vingers weten hoe moeilijk het soms is om ongewenste planten te verwijderen. Het gezegde ‘onkruid vergaat niet’ is niet voor niets uitgevonden en nergens gaat dat zo duidelijk op als bij de Japanse duizendknoop. Deze invasieve woekeraar is overgekomen van – jawel – Japan en zorgt nu door heel Europa voor kopzorgen bij menig tuinier en zelfs bij de onderhouders van infrastructuur. Maar wat doe je eraan?
Waarom is De Japanse duizendknoop hier? Met een Japanse duizendknoop in Amsterdam, ben je mooi ver van huis. Letterlijk, want de oorsprong van de duizendknoop ligt natuurlijk in Japan. En hoe snel deze plant ook kan groeien, over zee komen was gedurende vele duizenden jaren toch echt een brug te ver. Maar toen in de negentiende eeuw werd besloten om een stapeltje inheemse planten vanuit Japan naar Leiden over te brengen, kreeg de duizendknoop opeens voet aan de grond in een heel nieuwe omgeving. En sindsdien stapelt de duizendknoop succes op succes; overal waar hij maar kan groeien, groeit hij door en door, zonder acht te slaan op andere planten of zelfs op beton en asfalt. Met andere woorden: de destructieve kracht van de duizendknoop is enorm en dat zorgt ervoor dat menig hovenier moet worden ingeschakeld om er iets aan te doen. De plant is namelijk zo hardnekkig, dat het heft in eigen handen nemen lang niet altijd voor een succesvolle verwijdering zorgt.
De schade is enorm Omdat de duizendknoop zo hardnekkig is, brengt hij grote schade toe aan andere planten en dus ook aan infrastructuur. De wortels van de duizendknoop kunnen namelijk overal doorheen groeien, wat betekent dat betonnen muren of asfaltwegen flink beschadigd kunnen worden door de kracht van deze plant. Dat is niet alleen kostbaar, het betekent ook dat er soms kans bestaat op instorting. Een betonnen brug die ernstig is aangetast door de duizendknoop zal er bepaald niet sterker op worden als je de duizendknoop zijn beloop laat. Hij moet dus aangepakt worden, maar hoe?
Schakel een expert in Er zijn meerdere manieren om de duizendknoop te bestrijden, maar veelal is het gebruik van een expert zeer aan te raden. Je kan ze uitgraven; dit moet zeer nauwkeurig gebeuren en er mag echt niets achterblijven van de duizendknoop omdat hij anders net zo makkelijk terugkeert. Je kan ze snoeien en hoewel dit tijdelijk helpt, groeit hij snel weer terug. Dat snoeien moet dan zo vaak gebeuren dat de plant uiteindelijk geen energie meer heeft om terug te keren. Je kan een bladvlo inzetten, maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoewel dit wel een prima methode is – de bladvlo is de natuurlijke vijand van de duizendknoop – is dit wel iets dat door een kenner moet worden ingezet. Met andere woorden; wil je er echt zeker van zijn dat de duizendknoop vakkundig verwijderd wordt, neem dan een expert in de arm. Alleen dan weet je helemaal zeker dat er zoveel mogelijk kennis en kunde wordt gebruikt om dit klusje te klaren.
|